Biologische tampons, wasbaar maandverband: duurzaam menstrueren is in opkomst

Beeld: Yoni
Beeld: Yoni

"Of het nu shampoo is of tandpasta, op ieder verzorgingsproduct staat wat er in zit. Op een doosje met tampons staat niets. Dat is toch heel gek voor zo'n intiem product?"

 

Zie hier de missie van Mariah-Mansvelt Beck. Nadat bij haar het voorstadium van baarmoederhalskanker werd ontdekt, startte ze in 2014 haar bedrijf Yoni. Daarmee produceert ze tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen. De producten liggen in de schappen van Albert Heijn en Etos en winnen fors aan populariteit.

 

Maar 'duurzaam' menstrueren lijkt een trend die verder gaat dan dat: zo is de menstruatiecup bezig aan een comeback en wordt er bij webwinkels steeds meer uitwasbaar maandverband gekocht. Onhygiënisch? Het is even wennen, zeggen veel dames. Feit is wel dat dit soort herbruikbare producten bijdragen aan het verminderen van de afvalberg (naar schatting gooit een vrouw in haar vruchtbare leven 11.000 tampons of maandverbanden bij het vuilnis!). Bovendien zijn vrouwen met deze producten al snel goedkoper uit dan wanneer ze iedere maand het standaard doosje tampons in hun winkelmandje gooien. 

 

Dat het thema leeft, is duidelijk. Nadat ik het artikel voor de NOS schreef, pakten onder meer De Volkskrant, NRC, Trouw, Het Parool, Editie NL en RTL Late Night het onderwerp op. 

 

Lees het originele artikel (inclusief een radioreportage van NOS-collega Merel Stikkelorum) met een druk op de knop.