Zo bezoek je de Instagram-famous flamingo’s op Aruba

Flamingo's op Aruba, Renaissance Hotel Private Island, Susan Sjouwerman
© JOURNA ON TOUR

Af en toe zie je ze op Instagram voorbijkomen: influencers die tussen de zalmroze flamingo’s poseren. Wie een beetje bekend is met het dierenrijk weet dat flamingo’s uitermate schuw zijn. Mocht je ze spotten in bijvoorbeeld Afrika of Midden-Amerika, dan zijn ze meestal snel gevlogen.

 

Dat is niet het geval op Renaissance Private Island, het privé-eiland van het Renaissance Hotel op Aruba. Op Flamingo Beach – hoe toepasselijk – lopen zes flamingo’s rond die volledig gewend zijn aan de badgasten om hen heen. Vliegen doen ze niet (ik ben bang dat ze dat onmogelijk gemaakt is), maar ze laten wel van zich horen. Elke vijf minuten marcheert het groepje heen en weer, schudden ze hun koppen, spreiden ze hun vleugels en ‘kwaken’ ze om eventuele partners aan te trekken. Inderdaad: het is een paringsritueel. Tussendoor lijken ze het prima te vinden om op de foto te gaan en gevoerd te worden (koop voor een kwartje een bekertje voer op de loopbrug naar het strand).

 

Je komt niet zomaar op het eiland. Er gaat iedere twintig minuten een bootje vanuit het Renaissance Hotel in Oranjestad, maar je mag alleen aan boord met een pasje of polsbandje van het hotel. Daar wordt goed op gecontroleerd.

 

Dat geeft je twee manieren om de flamingo’s te bezoeken. De makkelijkste manier is om een kamer in het hotel te boeken. Als je het te duur vindt om een hele week in het hotel te verblijven, kun je er ook gewoon één nachtje slapen – bijvoorbeeld aan het eind van je vakantie. Zo kun je gegarandeerd een dagje van de flamingo’s genieten.

 

Je kunt ook besluiten om ’s ochtends vroeg naar het hotel te komen en bij de receptie te informeren naar een dagpas. Zo’n dagpas kost circa 100 dollar per persoon en geeft je die dag toegang tot het privé-eiland. Er is een lunch bij de prijs inbegrepen. Voor kinderen onder 12 jaar is de dagpas gratis, maar kinderen mogen niet bij het gedeelte van het eiland komen waar de flamingo’s lopen.

 

Let op: het hotel verkoopt geen dagpassen als meer dan 80 procent van de hotelkamers bezet zijn. Zo wil men voorkomen dat het te druk wordt op het eiland. Renaissance is een populair hotel, dus als er wel dagpassen verkocht worden zijn het er vaak maar weinig. Dat maakt deze optie nogal risicovol. Zorg daarom dat je voor 07.30 uur bij de receptie bent om dagpassen te kopen. Je kunt ook een dag van tevoren naar het hotel bellen om te informeren of ze de volgende dag een aantal passen verkopen. Ze reserveren kan helaas niet.

 

Nog een goede tip voor als je eenmaal op Renaissance Private Island bent: het naastgelegen Iguana Beach (waar kinderen mogen komen) is doorgaans rustiger dan Flamingo Beach. Als je de flamingo’s gezien hebt, kun je op Iguana Beach lekker zwemmen en relaxen zonder al te veel mensen om je heen.

 

NB: dit artikel is niet gesponsord.