De leukste bezienswaardigheden in Amsterdam om te bezoeken met vrienden uit het buitenland

Heb je binnenkort buitenlandse vrienden op bezoek in Nederland? En wil je ze graag wat van Amsterdam laten zien, maar weet je niet zo goed waar je ze mee naartoe moet nemen? Fear no more: ik verklap je de bezienswaardigheden waar buitenlandse vrienden, familieleden of zakenrelaties gegarandeerd plezier aan zullen beleven.

 

Ik ben de afgelopen jaren zeker een tiental keren op pad geweest met buitenlandse vrienden, vooral Amerikanen, in en rond Amsterdam. Natuurlijk willen ze graag een coffeeshop van binnen zien (pas op: ze ze lopen de rest van de dag verdwaasd rond dankzij de nederwiet) en uiteraard staan het Red Light District en het Anne Frank Huis op hun lijstjes. Het liefst laat ik ze die plekken zo snel mogelijk afvinken, eventueel op eigen gelegenheid, zodat ze daarna het echte Amsterdam kunnen beleven.

 

Waar ik ze dan mee naartoe neem? Eerst een paar no brainers: het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum zijn nu eenmaal trekpleisters die hun naam eer aan doen, zelfs bij toeristen die normaal gesproken niet zoveel met kunst hebben. Ze willen toch De Zonnebloemen gezien hebben. Nog zo'n populair uitje is de Heineken Experience, want wie houdt er nu niet van bier?

 

Na een bezoek aan zulke locaties, overlopen door toeristen, probeer ik zoveel mogelijk buiten de gebaande paden te blijven. In plaats van de wereld van het bier kun je bijvoorbeeld ook de wereld van gin en jenever ontdekken bij House of Bols. De ervaring leert dat buitenlandse gasten het erg leuk vinden om te horen hoe jenever in de Gouden Eeuw, vanuit Amsterdam, internationaal furore maakte. Het helpt natuurlijk dat je na de tentoonstelling eindigt met een cocktail in de hippe bar.

 

Als het mooi weer is, bezoek dan zeker het Vondelpark (en drink een drankje bij Vondelpark3 of Het Blauwe Theehuis). Een tweede goede optie bij aangename temperaturen is Artis. Een dierentuin die in 1838(!) de deuren opende en er nog altijd prachtig uitziet, daar doe je veel gasten een plezier mee. Ga je liever de Amsterdamse grachten op? In plaats van een tochtje in zo'n duffe rondvaartboot kun je zelf een bootje huren, bijvoorbeeld via Boaty of Mokumboot

 

Bestemmingen die bij minder weer ook hartstikke leuk zijn, zijn bijvoorbeeld Het Begijnhof (een middeleeuws hofje waar begijntjes, een soort nonnen, gehuisvest waren en waar nog altijd alleen maar vrouwen mogen wonen), het Scheepvaartmuseum en de Hortus Botanicus.

 

Dan een paar culinaire trekpleisters waar buitenlandse vrienden blij van worden. Neem Hoppe, een van de oudste kroegen van Amsterdam (anno 1670) waar de service altijd van hoog niveau is, het bier altijd koud en de bitterballen altijd interessante reacties van je gasten oproepen. Een paar eeuwen later geopend (lees: vorig jaar) maar minstens zo'n succes bij toeristen: Van Wonderen Stroopwafels. Enorme koeken met verse vulling en een keuze uit verschillende toppings die het goed doen op Instagram. Ook leuk bij een bezoek aan Nederland is een kennismaking met de Indonesische keuken, aangezien je vrijwel nergens anders ter wereld een rijsttafel kunt bestellen. De besten krijg je naar mijn mening bij Tempo Doeloe en Kantjil & De Tijger. Heb je gasten over die niet zo van pittig eten houden? Restaurants waar iedereen lekker eet zijn bijvoorbeeld Van 't Spit (hele of halve kippen en huisgemaakte friet) en Amsterdams trots Loetje (de biefstuk, de jus, het witte brood... dat krijgen ze thuis niet). Liever een fancy diner, omdat je iets te vieren hebt? 'Vistronomie' John Dory, in een prachtig pand op de Prinsengracht, is fenomenaal. Bij Mr. Porter, op de bovenste etage van het W Hotel, is de prijs-kwaliteit verhouding iets minder maar ben je wel verzekerd van een gezellige avond in een kosmopolitische setting. 

 

Zijn je gasten een beetje avontuurlijk en willen ze ook zien wat er buiten Amsterdam te doen is? De Keukenhof en De Zaanse Schans zijn altijd een schot in de roos, maar ga ook eens kijken op het (iets) minder drukbezochte eiland Marken of huur een fluisterboot in het beeldschone Broek in Waterland. Beide bestemmingen zijn gewoon met de bus te bereiken vanaf Amsterdam Centraal.

 

Meer tips nodig? In mijn wekelijkse Instagram-rubriek LUXEPOES behandel ik allerlei (luxe) bestemmingen en activiteiten, ook in Amsterdam.