Mark Twain had gelijk: Mauritius werd eerst gemaakt, toen de hemel

© JOURNA ON TOUR
© JOURNA ON TOUR

Als je naar een tropisch eiland gaat, ga dan in januari. Het contrast met het Nederlandse prutweer is zo groot dat je er extra van geniet. Ik wel, tenminste. En als het even kan, kies dan voor Mauritius. De schoonheid van dit stukje land in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagaskar, is haast met geen pen te beschrijven. De Amerikaanse auteur Mark Twain slaagde daar overigens wel in. Over het eiland noteerde hij:

 

"Mauritius was made first, and then heaven; and heaven was copied after Mauritius."

 

Deze literaire grootheid bezocht Mauritius in 1896 en logischerwijs is er inmiddels wel wat veranderd. Gelukkig is het eiland er niet minder mooi op geworden. Het is een spel tussen laagland, glooiende heuvels en hoge rotsen. Het eiland is bezaaid met palmen en suikerrietplantages. Het hele jaar door is het er zeldzaam groen dankzij de korte maar hevige regenbuien die er regelmatig vallen. En dan de kust: om het eiland heen ligt een ring van koraalriffen, waardoor de open zee overgaat in een lagune. Perfect om te zwemmen en te snorkelen.

 

Mauritius is zo'n eiland waar je gerust een week op een strandbedje kunt liggen en zeer tevreden kunt zijn (wij deden dat bij Outrigger Mauritius Beach Resort en in het bijzonder langs het zwembad van The Plantation Club), maar alleen luieren is zonde. Dit zijn een paar van mijn favoriete plekjes om te bezoeken:

 

Le Bois Cheri

Op deze plantage ontdek je hoe de eilandbewoners sinds de 19e eeuw thee produceren. Doe een tour door de theefabriek, bezoek het museum en doe mee aan de proeverij. Het meest indrukwekkend is overigens de pracht van de plantage zelf. Ook niet te missen is het restaurant, waar in bijna alle gerechten thee als ingrediënt verwerkt is.

 

Chamarel

Dit dorpje in het binnenland huist een aantal schatten. Het hoogtepunt is de Chamarel Waterfall, die je vanaf een uitzichtpunt kunt bekijken. Dit uitzichtpunt ligt in het natuurpark dat rondom Seven Colored Earth gebouwd is, een stuk grond dat verschillende kleuren kreeg toen vulkanisch gesteente veranderde in klei. In het natuurpark lopen ook een paar enorme schildpadden rond. Vergeet na je bezoek vooral niet te lunchen bij Le Chamarel Restaurant. Hier eet je Tab'Diri, de Mauritiaanse variant van een rijsttafel (met vis, vlees, groenten en rijst). De gerechten zijn heerlijk, maar stiekem kom je hier vooral voor het spectaculaire uitzicht richting de kust.

 

Somnath Spiritual Park

Het hindoeïsme is de belangrijkste religie op Mauritius. Het is boeiend om een van de vele tempels te bezoeken, waar op ieder moment van de dag hele families bezig zijn met verschillende ceremonies en rituelen. Somnath Spiritual Park is populair bij toeristen omdat het complex uit meerdere kleine tempels bestaat en om een meertje gelegen is. Dat meer zit vol met vissen en er lopen hier ook veel apen rond. 

 

Le Morne Brabant

Op het zuidwestelijke puntje van het eiland ligt het vissersdorp Le Morne met voor de kust de 556 meter hoge rots Le Morne Brabant (zo genoemd door lieden van de V.O.C. die Mauritius aandeden en wiens schepen hier soms vastliepen op de riffen). De rots is Unesco Werelderfgoed, niet alleen vanwege de natuurlijke schoonheid maar ook vanwege het roerige verleden: ontsnapte slaven vonden in de grotten van de rots een toevluchtsoord. Pas sinds 2016 is Le Morne Brabant toegankelijk voor publiek. Je kunt een spectaculaire hike doen naar de top. 

 

Ben jij ook op Mauritius geweest en heb je goede sightseeing tips?

Deel ze op mijn Instagram!

 

NB: dit artikel is niet gesponsord.