Griekenland: de leukste plekken op groen en gastvrij Corfu

© JOURNA ON TOUR
© JOURNA ON TOUR

Staat een vakantie naar Griekenland op je wensenlijstje? Je kunt naar het mondaine Mykonos of het romantische Santorini, maar beide eilanden worden op het moment overlopen door toeristen. Spannender is het om voor het minder ontwikkelde Kefalonia, Karpathos of Skiathos te kiezen. En, tegen al mijn verwachtingen in, is ook Corfu een eiland waar je je van de massa terug kunt trekken.

 

Wij verbleven onlangs bij Mr. & Mrs. White in Acharavi, in het noorden van Corfu. Nu is Acharavi niet onaardig vergeleken bij sommige andere plaatsen op het eiland (zie ‘te allen tijde vermijden’) maar het is geen idyllisch dorpje. Het genoemde hotel is wel een aanrader vanwege het moderne decor, het heerlijke zwembad met loungeplekken in de tuin en het adults only-beleid. Er heerst een serene rust en het is een perfecte uitvalsbasis om de rest van het eiland te ontdekken. Als je hier wil logeren, zorg dan dat je een auto huurt zodat je niet gebonden bent aan Acharavi. Er is namelijk zoveel moois te zien!

 

Een aantal van mijn favorieten op Corfu:

 

Corfu-stad, door de Grieken Kerkira genoemd, is een ontzettend leuke (kleine) stad om een dag doorheen te slenteren. De stad ligt tussen twee forten, het nieuwe en het oude, waarvan het oude fort in de haven werkelijk prachtig is. Het bevat zelfs een Griekse tempel. Toch zijn de talloze smalle straatjes met waslijnen en bougainville het hoogtepunt, net als de ietwat verborgen pleintjes vol fijne horecazaakjes.

 

-Drink ijskoffie bij Café Kohlias

-Eet een frisse salade bij Nautilus

-Geniet van cocktails op de dakterrassen van NAOK Azur en het statige Hotel Cavalieri

-Zwemmen en loungen kan bij beachclub Imabari

-Corfu Gallery heeft moderne (en redelijk betaalbare) kunst van Griekse kunstenaars

 

Ook een leuk gebied (en redelijk onontwikkeld) is het noordoosten van Corfu, vlakbij Acharavi maar ook goed te doen als je in Kerkira verblijft. Hier ligt een hele rits aan leuke dorpjes en baaitjes, waaronder Kassiopi en Agni.

 

Bezoek Kassiopi vooral ’s avonds en ga dan eten bij visrestaurant To Kyma in de haven. Er zijn ook genoeg (cocktail)bars voor een neut na het eten.

 

Agni is het terrein van welgestelde (vooral Britse) toeristen die hier in prachtige villa’s verblijven. Je kunt het dorp met de auto bezoeken, maar het is verreweg het leukste om in het nabijgelegen Avlaki een boot te huren. Dat kan bij Avlaki Boat Rentals voor zo’n €100 – €200 per dag, afhankelijk van het type boot. Zo vaar je langs de mooie noordoostkust en kun je bij verlaten strandjes voor anker gaan. Lunchen doe je bij Taverna Agni, het hoogtepunt van dit dorp. De Louis Vuitton-tassen en felgekleurde korte broeken zijn hier niet aan te slepen – het lijkt een stukje Saint Tropez in Griekenland. De prijzen zijn er ook naar, maar je eet hier oprecht heerlijk verse vis en je kunt je eigen kreeft uitzoeken.

 

Een pareltje in het onontwikkelde en vrije arme noordwesten van Corfu is Akrotiri Café, gelegen op een berg tussen de dorpen Agios Stefanos en Arillas Agiou Georgiou. Hier heb je naar mijn mening het mooiste uitzicht van het hele eiland, over de kust van Albanië. Bovendien drink je hier fantastische cocktails, aten wij er zeebaars met couscous en kun je yogalessen volgen op het dak.

 

Te allen tijde vermijden:

 

De dorpen Kavos, Sidari en Paleokastritsa. Tenzij je graag vakantie viert tussen dronken Britten.