De leukste dingen om te doen in parmantig Positano

© JOURNA ON TOUR
© JOURNA ON TOUR

 

"Positano bites deep. It is a dream place that isn't quite real when you are there and becomes beckoningly real after you have gone."

 

De Amerikaanse schrijver John Steinbeck was bijzonder gecharmeerd van Positano, in 1953 een slaperig vissersdorp aan de Italiaanse Amalfikust. In tijdschrift Harper's Bazaar publiceerde hij een uitgebreid artikel over zijn bezoek. Daarin schreef hij ook dat hij het onmogelijk achtte dat Positano een toeristische trekpleister zou worden: daar was in de smalle straatjes en op de volgebouwde kliffen simpelweg geen ruimte voor. Bovendien, constateerde Steinbeck, zou het verticaal gebouwde Positano vanwege de enorme hoeveelheid trappen nooit een fijne bestemming worden voor deftige dames op hoge hakken.

 

Oh boy, was he wrong...

 

Bijna zeventig jaar later is Positano al net zo’n populaire bestemming als Venetië. Het dorp wordt in het hoogseizoen – tussen april en eind oktober – overlopen door toeristen. Ze bewegen zich als sardientjes door straten die meer op stegen lijken, het strand verandert door hun grote aantallen in een mierenhoop. Hotels en restaurants in Positano zijn vaak geruime tijd van tevoren volgeboekt. Dat verklaart ook het prijsniveau. Saint-Tropez mag dan bekend staan als het vissersdorp dat de internationale jetset aantrekt en extreme prijzen hanteert; ook in Positano betaal je rustig 6 euro voor een cappuccino en kost een kamer in een van de bekende hotels minstens 300 euro per nacht.

 

Zelfs als de toeristen wegblijven – of misschien juist daarom – is Positano prijzig. In de zomer van 2020 was namelijk alles anders, en zagen mijn verloofde en ik onze kans schoon om het mooiste plekje van de Amalfikust te ontdekken zonder ons een weg door mensenmassa’s te hoeven banen. Het bleek een gouden zet: door de coronacrisis was het alsof we Positano voor onszelf hadden. Een tegenslag voor veel inwoners die tegenwoordig van het toerisme leven, maar in al die rust betaalden wij graag een paar euro meer voor pasta met kreeft.

 

Het massatoerisme zal terugkomen, maar de lokale ondernemers verwachten dat het de komende paar jaar een stuk rustiger zal zijn in het dorp dan voorheen. Dit is het moment om Positano te bezoeken en de grandeur te ervaren die Steinbeck begin jaren vijftig beschreef.

 

Wat is er allemaal te doen in Positano?

 

De allerbelangrijkste activiteit in dit schilderachtige dorp is eten. Véél (uitstekend Zuid-Italiaans) eten. De restaurants die ik zeer kan aanbevelen vind je in een volgend blog.

 

In en rond Positano zijn gelukkig ook genoeg mogelijkheden om al die maaltijden te verbranden:

 

     1. Slenter rond en maak de meest mooie foto’s

Het is vrijwel onmogelijk om een slechte foto te maken in Positano. Het is een real-life Droomvlucht met een Italiaans tintje. Je leert het dorp het best kennen door gewoon te gaan wandelen, van bovenaan de heuvel naar het strand en de haven beneden. Loop daarna weer terug naar boven en ontdek een van de mooiste uitzichtpunten ter hoogte van Ristorante Bruno (aan de Via Cristoforo Colombo). Zorg dat je een beetje getrainde benen hebt en prettige schoenen draagt.

 

     2. Relax op de stranden van Positano

Bij de aanblik van Positano kun je eigenlijk niet anders dan wensen dat je à la minute op een van de strandbedjes op het extreem charmante Spiaggia Grande ligt. Een bedje kost 18 euro per dag, zeer betaalbaar voor Amalfikust-begrippen. De bijbehorende strandtenten kunnen je van koude drankjes en een heerlijke lunch voorzien. Ook op het kleinere Fornillo Beach (volg het rotspad naar rechts vanuit de haven) is het goed toeven en je zult een heerlijke dag hebben op het strandje bij strandrestaurant Da Adolfo (daarover later meer in mijn blog over de beste restaurants in Positano). Belangrijk om te weten is dat alle stranden kiezelstranden zijn, met donker vulkanisch zand. Het is geen overbodige luxe om een paar waterschoenen aan te schaffen.

 

     3. Breng een bezoek aan het eiland Capri

Jetseteiland Capri is vanuit de haven van Positano slechts 40 minuten varen. Je kunt bij een van de vrolijk gekleurde houten kantoortjes in de haven een ticket kopen voor de ferry (ongeveer 20 euro per persoon, enkele reis). In drukke periodes is het verstandiger om de ferry vooraf te boeken of ruim van tevoren een eigen bootje met schipper of een watertaxi te reserveren. Op Instagram vertel ik je in een minigids hoe je het best een dag op Capri kunt doorbrengen. En het kleine eiland heeft nog meer te bieden: loop bijvoorbeeld naar het voormalige paleis van de Romeinse keizer Tiberius, Villa Jovis, of laat je met een bootje rondom de beeldschone kust van Capri varen.

 

4. Bekijk de zonsondergang met een cocktail bij Franco's

Veel hipper dan Franco's wordt het niet in Positano. Iedere dag opent om 17.00 uur het hek van deze panoramische bar, onderdeel van het exclusieve hotel Le Sirenuse. Je hebt hier hetzelfde adembenemende uitzicht als vanuit het hotel zelf of vanuit hotel Marincanto. Hier drink je echter bijzondere cocktails (circa €22) geserveerd met mini-bakjes popcorn en wil je dankzij de lekkere (club)muziek eigenlijk nog wel een drankje, en nog een...

 

     5. Shop kwalitatieve souvenirs

Vrijwel nooit kom ik met souvenirs thuis na een reis, omdat ik verreweg de meeste souvenirs ordinaire prullaria vindt. Zo niet in Positano. Hier koop je heerlijke lokale parfums, op maat gemaakte leren sandalen, keramiek en steengoede limoncello. Ook zijn er een aantal juweliers (voor dat huwelijksaanzoek waar je al zo lang op wacht…) en zat mooie kledingwinkels in het dorp waar je bijvoorbeeld linnen blouses en maxi-jurken koopt. Wie geld overheeft, kan zelfs bij Missoni terecht. Het dorp heeft daarnaast verschillende kunstgaleries waar het sowieso leuk is om een kijkje te nemen.

 

     6. Ontdek het nabijgelegen Amalfi en Ravello

Met de bus of een taxi (circa €100 enkele reis) is het vanuit Positano een halfuurtje rijden naar het beroemde Amalfi en een uurtje naar het kleinere Ravello. Beide dorpen zijn een bezoek zeker waard. Amalfi mag dan vaak nog drukker zijn dan Positano en in mijn optiek net iets minder pittoresk, het centrale plein met de Duomo mag je eigenlijk niet missen. Ravello ligt in de heuvels hoog boven Amalfi en is befaamd om de uitzichten over een groot deel van de Amalfikust. Er vinden hier doorgaans veel bruiloften plaats, wat maar aangeeft hoe bijzonder mooi dit dorp is. Bezoek Villa Rufolo met de omringende tuinen, in de 13e eeuw gebouwd door een rijke familie. Aan de andere kant van het dorp ligt Villa Cimbrone, een hotel met landgoed dat wederom beschikt over beeldschone tuinen en uitzichten. Bij Belmond Hotel Caruso is het aan het zwembad goed cocktails drinken om je bezoek af te sluiten.

 

Om al dat moois ontspannen en weldoorvoed te kunnen bekijken heb je een goede uitvalsbasis nodig. Wij verbleven tijdens onze vakantie in twee hotels in Positano. Hotel Marincanto is een regelrechte Instagram-hit vanwege het uitzicht op het dorp, de infinity-pool, het charmante restaurant en het zonnedek met zicht op het strand. Ik had moeite de druk te weerstaan om van ieder hoekje in dit hotel een foto te maken. Omdat het zo rustig was tijdens onze vakantie kregen we een upgrade naar een suite (kamer 225) met maar liefst twee balkons die over het dorp en het strand uitkeken. Er hangt een fijne sfeer in het hotel, niet te formeel. Het enige nadeel? Een hard bed. Maar dat kom je in Italië wel vaker tegen. In tegenstelling tot Marincanto ligt Hotel Palazzo Murat niet hoog in het dorp, maar juist heel centraal en slechts een paar trappen verwijderd van het strand. Het 19e-eeuwse paleis met stadstuinen was de favoriete verblijfplaats van Gioacchino Murat, koning van Napels en zwager van Napoleon. Overnachten in dit gerenoveerde paleis voelt nog altijd koninklijk, met klassieke kamers (wij sliepen in kamer 27 met fenomenaal uitzicht over het dorp) en de beste service die ik in Italië heb meegemaakt. Ook het ontbijt – waar de Italianen doorgaans echt steken laten vallen – was fantastisch uitgebreid en deels à la carte zonder meerprijs.

 

Andere hotels in Positano die goed gewaardeerd worden zijn Hotel Poseidon, Hotel California en B&B La Fenice. Wie voor ultieme luxe gaat kiest voor Il San Pietro di Positano, een vijfsterrenresort even buiten het dorp. Of ga voor het beroemde Le Sirenuse, het hotel waar Steinbeck destijds verbleef.

 

Een vakantie in Positano is niet goedkoop, ook niet in coronatijd. Toch is het naar mijn mening echt de investering waard om de komende jaren een bezoek te brengen aan deze sprookjesachtige plek en te profiteren van de relatieve rust. Als de prijzen van de hotels je iets te gortig zijn, kun je prima in de steden Sorrento of Salerno verblijven om de kosten te drukken. Vanuit daar is een dagtrip naar Positano zo gemaakt.

 

NB: dit artikel is niet gesponsord.