Journalistiek portfolio

Een greep uit mijn werk voor NOS.nl en diverse tijdschriften. 


Duurzame pioniers in de mode

Dat de mode-industrie niet zo schoon is als hagelwitte catwalks doen vermoeden zal geen nieuws voor je zijn. Gelukkig zijn er mensen die de industrie van binnenuit verduurzamen. Vijf hoopvolle ontwikkelingen waaraan je zelf nog kunt bijdragen ook.

Download
Geloof, hoop & mode
Vogue (Voices of Change Issue), november 2022
003_08_GAMECHANGERS.pdf
Adobe Acrobat document 494.7 KB

Onder dwang geplukt katoen in vele kasten

Het Chinese modemerk Shein, het grootste kledingbedrijf ter wereld, gebruikt katoen dat afkomstig is uit de Chinese provincie Xinjiang. Dat concluderen journalisten van het Amerikaanse persbureau Bloomberg. In de Chinese regio worden Oeigoeren ernstig onderdrukt en gedwongen aan het werk gezet.

Outfit passen? Kan gewoon op Snapchat

Wie de schoen past, trekke hem aan. Als je online shopt is het echter maar de vraag of dat paar sneakers goed aan je voeten zit. Augmented Reality (AR) kan helpen om de juiste stijl en maat te vinden. Maar maakt deze technologie de mode-industrie ook duurzamer?

Download
Het virtuele pashokje - 1
ELLE, oktober/november 2022
P089_ELM22005-features09.pdf
Adobe Acrobat document 145.0 KB
Download
Het virtuele pashokje - 2
ELLE, oktober/november 2022
P090_ELM22005-features09.pdf
Adobe Acrobat document 268.9 KB

Wie voor Shein werkt, heeft nooit weekend

Textielarbeiders die in de Chinese fabrieken van kledinggigant Shein werken, maken dagen van 18 uur, hebben geen weekend en krijgen maar een derde van hun salaris uitbetaald als ze een fout maken. Dat blijkt uit een documentaire van de Britse televisiezender Channel 4.

Eindelijk een oplossing voor paarse rivieren?

Zuurstokroze, knalgeel en helder groen zijn volgens de catwalks dé modekleuren van de lente en zomer. Winkels hangen er vol mee. Maar het verven van textiel in al die hippe tinten is zeer milieuvervuilend. Daarom wordt er hard gewerkt aan alternatieve methoden om kleding kleur te geven.

Interview Bas Timmer, Sheltersuit

Voor de nieuwe Nederlandse editie van Vogue sprak ik met Bas Timmer, modeontwerper en oprichter van de Sheltersuit Foundation. Zijn stichting maakt winddichte jassen met aanritsbare slaapzakken voor daklozen. Sinds kort werkt hij samen met modehuis Chloé, waarvoor hij kleurrijke outdoorkleding en -accessoires maakt. Met de opbrengsten van die collectie kan hij meer daklozen warm houden op straat.

'Pak of pumps beïnvloeden ons denken'

Sommige bedrijven doen kledingvoorschriften in de ban. Zijn medewerkers daar blij mee of maakt het ze onzeker? En wat doet al die vrijetijdskleding met de uitstraling van de organisatie? 

Download
De psychologie van de dresscode
FD Persoonlijk, 15-01-2022
De psychologie van de dresscode.pdf
Adobe Acrobat document 234.1 KB

Wat als je werkgever onder vuur ligt?

In het maatschappelijk debat krijgen organisaties al snel een draai om de oren als er fouten zijn gemaakt of het beleid volgens sommigen niet deugt. Bij medewerkers kan dat hard aankomen. Hoe kunnen zij het beste omgaan met publieke kritiek op hun werkgever?

Download
Als je werkgever de wind van voren krijgt
FD Persoonlijk, 11-09-2021
Als je werkgever onder vuur ligt.pdf
Adobe Acrobat document 165.6 KB

Leengarderobe

Wie niet te diep in de buidel wil tasten voor een gelegenheidsoutfit kan de stukken ook huren. Handig als je niets gepasts hebt, en je zit er ook niet aan vast.

Download
Leengarderobe
FD Persoonlijk Modespecial, 04-09-2021
Dossier - alternatieven voor nieuw.pdf
Adobe Acrobat document 1'017.7 KB

Wat is tweedehands mode waard?

De vraag naar tweedehands kleding is explosief gestegen. Maar het aanbod groeit misschien nog wel harder. Wie een nette prijs wil krijgen bij het doorverkopen van een designermerk moet op de juiste plek zijn. 

Download
De waarde van een tweedehandsje
FD Persoonlijk Modespecial, 04-09-2021
Dossier - alternatieven voor nieuw.pdf
Adobe Acrobat document 1'017.7 KB

Stof tot nadenken

De mode-industrie is een van de grootste vervuilers op aarde. Nieuwe en vergeten materialen moeten de mode duurzamer maken. Grote modehuizen financieren daartoe kleine start-ups. 'Het draait altijd om schaalgrootte.'

Download
Nieuwe materialen in de mode
FD Persoonlijk, 28-08-2021
Stof tot nadenken .pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB

Niet gemist: kantoorergernissen

Met een lezersenquête verzamelde FD Persoonlijk de grootste ergernissen op de werkvloer. Experts, onder wie hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk, geven een aanzet om de irritaties te verhelpen.

Download
Stoorzenders op de werkvloer
FD Persoonlijk, 28-08-2021
De grootste kantoorergernissen.pdf
Adobe Acrobat document 312.5 KB

Maak van jezelf een merk

Personal branding voor ondernemers, artiesten en politici: dat kenden we al. Maar slimme zelfpromotie kan ook professionals in loondienst veel opleveren. Hoe doe je dat, zonder irritatie bij collega's op te wekken?

Download
Personal branding voor werknemers
FD Persoonlijk, 10-07-2021
Maak van jezelf een merk.pdf
Adobe Acrobat document 308.0 KB

Ik wil geen kind

Meer stellen kiezen voor een vrijer leven, zonder kinderen en met elkaar. Maar wie bewust kinderloos is, kan rekenen op een spervuur aan vragen en ongewild commentaar. 'Ik vraag ook niet waarom iemand wel kinderen heeft.'

Download
Bewust kinderloos
FD Persoonlijk, 29-05-2021
Ik wil geen kind.pdf
Adobe Acrobat document 888.4 KB

Repareer de werksfeer

Veel professionals maken het in hun loopbaan een keer mee: werken in een organisatie waar de cultuur ronduit slecht is. Wantrouwende leidinggevenden, ellebogende collega's of hele afdelingen die door frustratie en angst niet functioneren. Wat is eraan te doen?

Download
Een slechte bedrijfscultuur
FD Persoonlijk, 29-05-2021
Repareer de werksfeer.pdf
Adobe Acrobat document 268.8 KB

Virtueel kantoorvertier

We missen het contact met collega's en de zoveelste online pubquiz helpt niet. Hoe organiseer je digitaal toch de nodige gezelligheid en verbinding?

Download
Kantoorvertier in coronatijd
FD Persoonlijk, 13-03-2021
Virtueel kantoorvertier.pdf
Adobe Acrobat document 261.0 KB

Greenwashing

De vraag naar duurzame kleren leidt tot een misleidend soort marketing: greenwashing. Hoe herken je het? 

Download
Groene schijn
FD Persoonlijk Modespecial, 20-02-2021
Groene schijn.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB

Bloggen 2.0

Het blog kreeg concurrentie van vlog en podcast, maar wordt zakelijk nog altijd gretig ingezet. Twee ondernemers en een expert vertellen hoe ze met bloggen hun omzet spekken. 

Download
Bloggen 2.0
FD Persoonlijk, 23-01-2021
Bloggen 2.0.pdf
Adobe Acrobat document 407.3 KB

Houd de thuiswerker vitaal

Hoe houdt de leidinggevende zicht op het welzijn van medewerkers als ze niet op kantoor mogen zijn? Vier belangrijke vragen beantwoord.

Download
De vitale thuiswerker
FD Persoonlijk, 07-11-2020
De vitale thuiswerker.pdf
Adobe Acrobat document 160.7 KB

Insta(nt)-marketing

Instagram? Dat is toch voor vakantiekiekjes en kattenfoto's? Nee, ook ondernemers gebruiken Instagram om hun product onder de aandacht te brengen. 'Het is de beste plek om een visueel verhaal te vertellen.'

Download
Insta(nt)-marketing
FD Persoonlijk, 29-08-2020
Instant marketing.pdf
Adobe Acrobat document 359.1 KB

True crime

Undercover en La casa de papel waren vorig jaar de meest bekeken Netflix-series in Nederland. Voor Glamour onderzocht ik waarom we zo smullen van misdaaddrama. Met o.a. misdaadjournalist Jens Olde Kalter en mediawetenschapper Willemien Sanders.

Download
Lefgozers & Moordwijven
Glamour, juni 2020
5&6-2020-Lefgozers en moordwijven.pdf
Adobe Acrobat document 975.5 KB

Maak het niet te bont

Het ene na het andere modehuis gaat fur free. Maar hoe staat het echt met de alternatieven voor bont? Ik zocht het uit voor het winterissue van Glamour. Met o.a. Natalie Wanga van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren en Ron Haarman namens het Nederlands Bont Instituut. 

Download
Fur the record
Glamour, januari/februari 2020
Fur the record - Glamour januari 2020.pd
Adobe Acrobat document 2.3 MB

Hulptroepen

Een gezin met twee werkende ouders kan bijna niet zonder hulp: een oppas, een schoonmaker en een tuinman zijn geen uitzondering. Maar hoe manage je die allemaal?

Download
Daar zijn de hulptroepen
FD Persoonlijk, 26-10-2019
Drieluik_ Hulptroepen.pdf
Adobe Acrobat document 2.7 MB

Vakantiewerk

Waar wil ik als freelance journalist over een paar jaar staan? Enter de workation, waarvoor ik afreisde naar Marrakech om zakelijke stappen te zetten en (een beetje) vakantie te vieren.

Televisiekronkel

Mensen met andere normen en waarden - van de Amerikaanse refo-familie Duggar tot de extravagante Kardashians - blijken op televisie een enorme aantrekkingskracht te hebben. Waarom? 

Download
Moet je kijken!
Glamour, juni 2019
70_tvkronkels_0619.pdf
Adobe Acrobat document 8.4 MB

De flexvrijwilliger

De flexibele vrijwilliger is in opkomst: belangeloos iets doen voor een ander, maar alleen op het moment dat het schikt.

Download
Vrijwilligerswerk, maar dan flexibel
FD Persoonlijk, 18-05-2019
Flexvrijwilligers.pdf
Adobe Acrobat document 389.9 KB

Pakketjeseconomie

Een sweater uit Amerika, een jurkje uit China... Onze digitale aankopen leggen heel wat kilometers af. Moeten we ons daarvoor schamen? Of zijn webwinkels en bezorgers groener dan we denken?

Download
Bezorgd
Glamour, april 2019
166-169_Glamtalk online shoppen_0419.pdf
Adobe Acrobat document 51.9 KB

Mrs. Ferragni

Ze was de eerste influencer op de cover van Vogue, prijkte op de magische Forbes 30 under 30-lijst en gaf lezingen over haar digitale businessmodel op Harvard. Chiara Ferragni (31) is niet ‘gewoon’ een modeblogger meer. In tien jaar tijd groeide ze uit tot een van de machtigste én rijkste zakenvrouwen van Italië.

Download
Chiara Ferragni: influencer extraordinaire
Glamour, april 2019
30-31_Chiara_0419.pdf
Adobe Acrobat document 423.0 KB

Robomode

Een van de oudste industrieën ter wereld - de mode, ja - moet er nu ook aan geloven: robotisering. Maar stel dat een zelflerende robot jouw jurk ontwerpt, kunnen we dan nog wel van mode spreken?

Fair van je bedshow

Millennials eten minder vlees, bezitten minder vaak een auto en doen enthousiast mee aan de deeleconomie. Maar waarom shoppen ze dan geen duurzame mode? Ik zocht het uit (en stak de hand in eigen boezem).

Download
Fair van je bedshow
Glamour, oktober 2018
128-131_gfashion_1018.pdf
Adobe Acrobat document 762.1 KB

42,195km (waarheen, waarvoor?)

In het eerste weekend van november rennen zo'n 50.000 mensen, waaronder veel Nederlanders, door de straten van New York. Maar is dat eigenlijk wel normaal, het rennen van een marathon? Voor FD Persoonlijk sprak ik met deelnemers Syrco Bakker (chef-kok Pure C) en Wiebe Draijer (CEO Rabobank) over hun sportieve droom.


Download
Altijd maar verder
FD Persoonlijk, 27-10-2018
NY Marathon - FD Persoonlijk.pdf
Adobe Acrobat document 520.0 KB

Hedonisme van nu

Leven alsof elke dag de laatste is. Drank hier, pil daar, weekend Parijs: vooral de twintigers en dertigers van nu storten zich volop in het hedonisme. Genot als hoogste levensdoel: wat brengt dat? Met behulp van de Britse filosoof Roman Krznaric en econoom Marieke Blom zocht ik dat uit. Te lezen in het december(feest)nummer van ELLE.

Download
Carpe fucking diem
ELLE, december 2018
Carpe fucking diem 2 - Elle.pdf
Adobe Acrobat document 42.1 KB

Bagatelle

Een horeca-imperium voor de jetset dat in tien jaar net zo'n legendarische status heeft verworven als de bekende instituten aan de Côte d'Azur. Bagatelle is 's zomers het meest gewilde lunchadres aan het strand van Pampelonne. En niet alleen in Saint-Tropez knallen de kurken. Dat ontdekte ik toen ik voor Quote met mede-eigenaar Remi Laba sprak en in New York de originele vestiging van Bagatelle bezocht.


Download
Leve het leven
Quote, augustus 2018
Bagatelle - Quote.pdf
Adobe Acrobat document 716.2 KB