Journalistiek portfolio

Een greep uit mijn werk voor verschillende tijdschriften. Een overzicht van mijn artikelen voor de NOS vind je hier.


Virtueel kantoorvertier

We missen het contact met collega's en de zoveelste online pubquiz helpt niet. Hoe organiseer je digitaal toch de nodige gezelligheid en verbinding?

Download
Kantoorvertier in coronatijd
FD Persoonlijk, 13-03-2021
Virtueel kantoorvertier.pdf
Adobe Acrobat document 261.0 KB

Greenwashing

De vraag naar duurzame kleren leidt tot een misleidend soort marketing: greenwashing. Hoe herken je het? 

Download
Groene schijn
FD Persoonlijk Modespecial, 20-02-2021
Groene schijn.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB

Bloggen 2.0

Het blog kreeg concurrentie van vlog en podcast, maar wordt zakelijk nog altijd gretig ingezet. Twee ondernemers en een expert vertellen hoe ze met bloggen hun omzet spekken. 

Download
Bloggen 2.0
FD Persoonlijk, 23-01-2021
Bloggen 2.0.pdf
Adobe Acrobat document 407.3 KB

Houd de thuiswerker vitaal

Hoe houdt de leidinggevende zicht op het welzijn van medewerkers als ze niet op kantoor mogen zijn? Vier belangrijke vragen beantwoord.

Download
De vitale thuiswerker
FD Persoonlijk, 07-11-2020
De vitale thuiswerker.pdf
Adobe Acrobat document 160.7 KB

Insta(nt)-marketing

Instagram? Dat is toch voor vakantiekiekjes en kattenfoto's? Nee, ook ondernemers gebruiken Instagram om hun product onder de aandacht te brengen. 'Het is de beste plek om een visueel verhaal te vertellen.'

Download
Insta(nt)-marketing
FD Persoonlijk, 29-08-2020
Instant marketing.pdf
Adobe Acrobat document 359.1 KB

True crime

Undercover en La casa de papel waren vorig jaar de meest bekeken Netflix-series in Nederland. Voor Glamour onderzocht ik waarom we zo smullen van misdaaddrama. Met o.a. misdaadjournalist Jens Olde Kalter en mediawetenschapper Willemien Sanders.

Download
Lefgozers & Moordwijven
Glamour, juni 2020
5&6-2020-Lefgozers en moordwijven.pdf
Adobe Acrobat document 975.5 KB

Maak het niet te bont

Het ene na het andere modehuis gaat fur free. Maar hoe staat het echt met de alternatieven voor bont? Ik zocht het uit voor het winterissue van Glamour. Met o.a. Natalie Wanga van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren en Ron Haarman namens het Nederlands Bont Instituut. 

Download
Fur the record
Glamour, januari/februari 2020
Fur the record - Glamour januari 2020.pd
Adobe Acrobat document 2.3 MB

Hulptroepen

Een gezin met twee werkende ouders kan bijna niet zonder hulp: een oppas, een schoonmaker en een tuinman zijn geen uitzondering. Maar hoe manage je die allemaal?

Download
Daar zijn de hulptroepen
FD Persoonlijk, 26-10-2019
Drieluik_ Hulptroepen.pdf
Adobe Acrobat document 2.7 MB

Vakantiewerk

Waar wil ik als freelance journalist over een paar jaar staan? Enter de workation, waarvoor ik afreisde naar Marrakech om zakelijke stappen te zetten en (een beetje) vakantie te vieren.

Televisiekronkel

Mensen met andere normen en waarden - van de Amerikaanse refo-familie Duggar tot de extravagante Kardashians - blijken op televisie een enorme aantrekkingskracht te hebben. Waarom? 

Download
Moet je kijken!
Glamour, juni 2019
70_tvkronkels_0619.pdf
Adobe Acrobat document 8.4 MB

De flexvrijwilliger

De flexibele vrijwilliger is in opkomst: belangeloos iets doen voor een ander, maar alleen op het moment dat het schikt.

Download
Vrijwilligerswerk, maar dan flexibel
FD Persoonlijk, 18-05-2019
Flexvrijwilligers.pdf
Adobe Acrobat document 389.9 KB

Pakketjeseconomie

Een sweater uit Amerika, een jurkje uit China... Onze digitale aankopen leggen heel wat kilometers af. Moeten we ons daarvoor schamen? Of zijn webwinkels en bezorgers groener dan we denken?

Download
Bezorgd
Glamour, april 2019
166-169_Glamtalk online shoppen_0419.pdf
Adobe Acrobat document 51.9 KB

Mrs. Ferragni

Ze was de eerste influencer op de cover van Vogue, prijkte op de magische Forbes 30 under 30-lijst en gaf lezingen over haar digitale businessmodel op Harvard. Chiara Ferragni (31) is niet ‘gewoon’ een modeblogger meer. In tien jaar tijd groeide ze uit tot een van de machtigste én rijkste zakenvrouwen van Italië.

Download
Chiara Ferragni: influencer extraordinaire
Glamour, april 2019
30-31_Chiara_0419.pdf
Adobe Acrobat document 423.0 KB

Robomode

Een van de oudste industrieën ter wereld - de mode, ja - moet er nu ook aan geloven: robotisering. Maar stel dat een zelflerende robot jouw jurk ontwerpt, kunnen we dan nog wel van mode spreken?

Fair van je bedshow

Millennials eten minder vlees, bezitten minder vaak een auto en doen enthousiast mee aan de deeleconomie. Maar waarom shoppen ze dan geen duurzame mode? Ik zocht het uit (en stak de hand in eigen boezem).

Download
Fair van je bedshow
Glamour, oktober 2018
128-131_gfashion_1018.pdf
Adobe Acrobat document 762.1 KB

42,195km (waarheen, waarvoor?)

In het eerste weekend van november rennen zo'n 50.000 mensen, waaronder veel Nederlanders, door de straten van New York. Maar is dat eigenlijk wel normaal, het rennen van een marathon? Voor FD Persoonlijk sprak ik met deelnemers Syrco Bakker (chef-kok Pure C) en Wiebe Draijer (CEO Rabobank) over hun sportieve droom.


Download
Altijd maar verder
FD Persoonlijk, 27-10-2018
NY Marathon - FD Persoonlijk.pdf
Adobe Acrobat document 520.0 KB

Hedonisme van nu

Leven alsof elke dag de laatste is. Drank hier, pil daar, weekend Parijs: vooral de twintigers en dertigers van nu storten zich volop in het hedonisme. Genot als hoogste levensdoel: wat brengt dat? Met behulp van de Britse filosoof Roman Krznaric en econoom Marieke Blom zocht ik dat uit. Te lezen in het december(feest)nummer van ELLE.

Download
Carpe fucking diem
ELLE, december 2018
Carpe fucking diem 2 - Elle.pdf
Adobe Acrobat document 42.1 KB

Bagatelle

Een horeca-imperium voor de jetset dat in tien jaar net zo'n legendarische status heeft verworven als de bekende instituten aan de Côte d'Azur. Bagatelle is 's zomers het meest gewilde lunchadres aan het strand van Pampelonne. En niet alleen in Saint-Tropez knallen de kurken. Dat ontdekte ik toen ik voor Quote met mede-eigenaar Remi Laba sprak en in New York de originele vestiging van Bagatelle bezocht.


Download
Leve het leven
Quote, augustus 2018
Bagatelle - Quote.pdf
Adobe Acrobat document 716.2 KB